Seminar interdisciplinar "Sinergia Albastră"

Seminarul interdisciplinar „Sinergia albastră” în cadrul proiectului MARSPLAN - BS II (Planificare spațială maritimă transfrontalieră pentru Marea Neagră - Bulgaria și România), a avut loc la Centrul Expozițional Flora, Burgas, pe 10 iulie 2020. Evenimentul a fost adresat exclusiv părții bulgare.


Seminarul a fost deschis oficial de către ministrul adjunct al Dezvoltării Regionale și Lucrărilor Publice Denitsa Nikolova și a avut loc în conformitate cu măsurile de securitate.

De asemenea, participanții au fost întâmpinați și primarului orașului Burgas Dimitar Nikolov, care a subliniat importanța planului de dezvoltare a municipalităților de coastă. La seminar au participat experți de vârf în domeniul amenajării spațiului maritim, precum și specialiști în domeniul protecției mediului marin, transportului maritim, pescuitului și acvaculturii, care au prezentat progresul proiectului, au transmis mesaje importante și au împărtășit publicului din experiența lor.

Amenajarea spațiului maritim este un subiect important pentru dezvoltarea Mării Negre. Planul de amenajarea a spațiului maritim vizează un echilibru între dezvoltarea economică și protecția coastei Mării Negre. Principalele sale priorități sunt protecția ecosistemelor marine, dezvoltarea economică și socială a comunităților de coastă, conservarea patrimoniului cultural, planificarea spațiului costier, transportul maritim și transportul maritim, zonele sportive și turistice, etc. O parte importantă a planului este cooperarea transfrontalieră cu țările vecine.

Pentru realizarea planului, o platformă GIS cu peste 20 de organizații va furniza date privind coasta și zonele marine - climă, arii protejate, demografie, transport maritim, pescuit și acvacultură, biodiversitate, geologie, turism, sisteme de comunicații și multe altele.

Până la sfârșitul anului, discuțiile publice privind proiectul Planului de amenajarea a spațiului maritim al Republicii Bulgaria pentru perioada 2021 - 2035 trebuie finalizat. Documentul strategic este elaborat de Centrul Național pentru Dezvoltare Teritorială în coordonarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Lucrărilor Publice, și o parte a acestuia va fi realizată cu finanțare europeană.

Până la 31 martie 2021, planul aferent Bulgariei va fi transmis Comisiei Europene.

  • DSC_0467
  • DSC_0473
  • DSC_0476
  • DSC_0484
  • DSC_0486
  • DSC_0487
  • DSC_0489
  • DSC_0498
  • DSC_0502