Cel de-al patrulea Forum internațional de amenajare a spațiului maritim a avut loc pe 21 noiembrie 2019 la Universitatea din Letonia în Riga

Cel de-al patrulea forum internațional al MSP intitulat „Planificarea maritimă mondială a spațiului întâlnește experiența regională în planificarea transfrontalieră și intersectorială” a fost deschis oficial de Ministrul Adjunct al Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale și de secretarul parlamentar al Republicii Letonia, domnul Arthurs Toms Ples, domnul Felix Lineman - CE, domnul Julien Barbier, Șeful Politicii Maritime și de Coordonare Regională la UNESCO, de la rectorul Universității din Letonia și domnul Jacob Granit - Director General al Agenției Suedeze pentru Managementul Apelor și Maritim, partener lider al proiectului Pan Baltik Scope și doamna Alda Nikodemuza - Șef al Secretariatului VASAB (Viziune și strategie pentru Marea Baltică).

Toți oficialii au adresat unei audiențe internaționale de 300 de persoane mesaje despre importanța MSP în abordarea problemelor globale precum securitatea maritimă, cooperarea transfrontalieră, dezvoltarea științei și tehnologiei, protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice, creșterea interesului investitorilor, soluționarea conflictelor și multe altele.


Deschiderea oficială a fost urmată de mesaje cheie în numele IOC UNESCO și Directorul Centrului Științific pentru Mediul Marin al Regatului Monaco. Ppt MG Riga

Forumul a continuat cu prima sesiune plenară privind „Planificarea spațiului maritim în context transfrontalier”, cu participarea doamnei Maria Georgieva - coordonator al proiectului MARSPLAN-BS II, împreună cu domnul Joachim Johanneson de la Agenția Suedeză pentru Managementul Maritim și al Apelor și dl. Kofi Ansong, expert MSP de la Universitatea din Irlanda de Nord, Marea Britanie. Întâlnirea a fost moderată de domnul Andrea Barbanti din partea Institutul de Științe ale Marinei, Italia. După prezentările susținute, toți penalistii au răspuns întrebărilor audienței.
Forumul internațional a continuat cu târgul MSP și alte sesiuni plenare, în conformitate cu programul oficial.